gotheborgscigarrfestival.se

Göteborg och tobak

Vad behöver man veta om tobak

Vad behöver man veta om tobak

Tobak är en gammal kulturväxt och man har historiskt vederlagt att folk har nyttjat tobak i cirka 3 000 år. Då främst i syd- och nordamerika där växten ursprungligen användes i ceremonier och i läkekonst. Till Europa kom den i samband med att Columbus upptäckte den nya världen och tog med plantan hem. Därefter spreds den sig till Asien härifrån.

Tobak blev dock inte riktigt folkligt och populärt förens den industriella revolutionen, då de nya maskinerna enkelt och snabbt kunde rulla miljontals cigaretter och dumpa ut på marknaden till ett billigt pris. Innan dess var man tvungen att manuellt stoppa sin pipa, eller rulla sina rökverk för hand. Utöver cigaretter och pipa är vanliga tobaksformer snus, tuggtobak och cigarrer.

Vad behöver man veta om tobak

Tobakens verkan

Tobak, eller det nikotin som finns i tobaken är en avslappnande och centralstimulerande drog. Rätt använd och i rimlig mängd är det en trevlig upplevelse. Att en god cigarr och en konjak är det perfekta slutet på en trevlig middag kan många vittna om. Man ska dock vara medveten om att det finns flera negativa aspekter på tobaksbruket också. Det är bland annat beroendeframkallande.

Den som inte vill fastna i bruket eller få någon tobaksrelaterad åkomma rekommenderas därför att nyttja det i rimlig mängd. En cigarett eller cigarr vid särskilda tillfällen kommer inte göra någon större skada samtidigt som det förhöjer de flesta upplevelser. Att dessutom göra det i sällskap med andra, som på en cigarrfestival, gör det till en social och ännu bättre upplevelse.

För den som vill njuta av tobak utan att inhalera den eller på annat sätt få i sig rök, så finns ett antal olika sorters så kallad ”rökfri tobak”. Den vanligaste varianten här i Sverige är givetvis vårat snus, antingen lös som man bakar själv eller i form av portionsförpackade påsar. Utöver det finns även tuggtobak samt britternas favorit luktsnus som man drar upp i näsan.