gotheborgscigarrfestival.se

Göteborg och tobak

Tobaksprodukter

Tobaksprodukter

Tobak är en växt som odlas för sina blad. Bladen torkas sedan och jäses innan de används i olika tobaksprodukter. Tobak innehåller nikotin, en ingrediens som påverkar det centrala nervsystemet. Människor kan röka, tugga eller sniffa tobak för att få önskad effekt. Tobaksprodukter avsedda för rökning kan vara till exempel cigaretter, cigarrer, bidis eller piptobak. Nikotinet i tobaksvaror absorberas lätt i blodet. Tuggtobak är inte lika vanligt idag men förekommer ännu.

tobaksprodukter

Snus är vanlig tobaksprodukt i Sverige och består av tobak blandat med bland annat koksaltlösning och olika smakämnen. Snuset placeras sedan under överläppen och nikotinet tas upp av blodet. Att sniffa tobak är lite gammalmodigt idag. Tidigare var det vanligt i bland annat uppiggande syfte. Elektroniska cigaretter är batteridrivna enheter som levererar nikotin med smakämnen till lungorna i form av ånga istället för rök. De klassas dock inte som tobaksprodukter.

Olika tobaksprodukter

Att röka pipa är ett traditionellt sätt att njuta av tobak och det är fortfarande vanligt förekommande runt om i världen. Piptobak kan vara olika stark och även smaksättas på olika sätt. De finns flera sorter att välja mellan i handeln. En pipa kan vara väldigt enkel eller ett exklusivt samlarföremål. Att stoppa och röka en pipa är egentligen enkelt men det går att förfina sina färdigheter och lära sig att röka pipa med stil.

tobaksprodukter

En cigarr är tobak som rullas och lindas in i blad. Cigarrer skiljer sig från cigaretter genom att cigaretter istället är lindade i vanligt papper. De tre huvudtyperna cigarrer är stora cigarrer, cigariller och små cigarrer. Vissa cigarrmärken massproducerar sina produkter men en cigarr kan också vara handrullad och gjord av tobak av allra högsta klass. De finaste cigarrerna produceras på Cuba och i Dominikanska republiken. Dessa kan betinga ett högt pris.

En stor cigarr kan vara i 1 – 2 timmar. Till skillnad från när det gäller cigaretter kan man släcka en cigarr och röka färdigt den vid ett senare tillfälle utan att den förlorar så mycket i kvalitet. Tidigare var det mest äldre män som rökte cigarrer men detta är en tobaksprodukt som fler använder sig av idag. Det är viktigt att förvara cigarrer i utrymmen där de inte blir för torra.