gotheborgscigarrfestival.se

Göteborg och tobak

Tobakens biologi

Tobakens biologi

Många arter av tobak tillhör släkten Herb Nicotiana som är en del av familjen Solanaceae, mest odlad i Nord- och Sydamerika. Medlemmarna i familjen Solanaceae innehåller varierande mängder nikotin. Tobaksväxten har på sina blad en alkaloid som kallas nikotin. När nikotinet når hjärnan aktiveras nikotinreceptorer som frigör signalsubstansen dopamin, vilken utsöndras i hjärnan. Dopaminsystemet finns egentligen till för att motivera och ge belöningskänslor. Signalsubstansen även kallad eurotransmittor existerar i det centrala nervsystemet och perifera nervsystemet.

Nikotinet i tobak absorberas in i blodet, som sedan stimulerar binjurarna. Dessa förhöjer tillståndet av njutning. När tobaken har skördats processas tobaksbladen till en förbrukningsvara. Dessa produkter konsumeras genom rökning, tuggning, sniffning eller snusning. Nikotin i tobak är en alkaloid som innehåller ämnen som kol, väte och kväve. Nikotin påverkar hjärnan och andra delar av nervsystemet, och när det brukas främjar det oftast vakenhet, och en upplevelse av ökad koncentration.

Tobakens biologi

Typer av tobak

De olika typerna av tobak inkluderar även brandhärdad tobak som odlas i norra centrala Tennessee, centrala Kentucky och Virginia. Brandhärdad tobak i Kentucky och Tennessee används i tuggtobak, fuktigt snus, vissa cigaretter, och som en krydda i blandningen av rottingtobak. En annan typ av förädlad, brandhärdad piptobak är Latakia, som liknar orientalisk tobak men är mer sötsyrlig i smaken. Brandhärdad tobak har en låg sockerhalt (ja, tobaksprodukter innehåller socker!) men nikotininnehållet är högt.

Criollo, en annan typ av tobak, används främst för att tillverka cigarrer. Det var en av de ursprungliga kubanska sorterna, som såg dagens ljus redan under Columbus tid. Corojotobak är den mest kända sorten av kubansk tobak och skapades genom en korsning mellan Criollo och en tobaksart från Sumatra. Denna har blivit en stapelvara i Kubas cigarrproduktion. Bladen användes tidigare för att slå in kubanska cigarrer av hög kvalitet. De växer nu i Centralamerika och Karibien.

Dokha är en typ av tobak som ursprungligen odlades i Iran, och som blandas med löv, bark och örter för rökning i en midwakh. Turkisk tobak har en unik, något kryddig smak, och är därför utmärkt för pipor eller i cigarettblandningar. Cavendish Tobacco är söt och fuktig och tillverkas vanligtvis av tobaksblad från Virginia och Burley. British Cavendish tar fram de naturliga sockerarterna i tobak genom tryck som appliceras under beredningsprocessen.