gotheborgscigarrfestival.se

Göteborg och tobak

Cigarrfestival i Göteborg

Cigarrfestival i Göteborg

Det verkar finnas ett glödande intresse för cigarrfestivaler i Göteborg. Genom årens lopp har det anordnas flera festivaler på tema cigarrer i staden. Den första cigarrfestivalen anordnades redan år 2010. Intresset har ökat varje år sedan dess. Under festivalerna erbjuds både föreläsningar och cigarrprovningar. Cigarrfestivalen har anordnats i anslutning till Göteborgskalaset som redan är en folkfest för göteborgarna. Arrangörerna vill vara med och sprida sin cigarrkultur under folkfesten i Göteborg.

Götheborgs Cigarrsällskap, som var arrangörerna bakom 2012 års upplaga av festivalen, menar att kultur ska inkludera all form av njutning och där ska cigarren ha en självklar plats tillsammans med härligheter som mat, dryck, musik och konst. Det handlar även om att nätverka och bygga relationer mellan cigarrentusiaster och producenter. Cigarrprovningar, som är ett naturligt inslag under cigarrfestivalerna, växer i popularitet jämsides med de annars vanligt förekommande vin- eller whiskyprovningarna.

Cigarrfestival i Göteborg

Cigarrfestivalens utveckling

När festivalen anordnades för femte gången 2014 var platsen The Docks som är en nattklubb som hittas på ön Hisingen i Göteborg. Även det här året var arrangörerna cigarrklubben med namnet Götheborgs Cigarrsällskap. Sällskapet grundades i en lounge hos producenten Habanos Nordic. Först var det bara sex personer och nu har klubben mer än hundra medlemmar. Ungefär 200 personer besökte festivalen 2014 där det anordnades tre olika cigarrprovningar tillsammans med provning av rom.

Festivalen är en kombination av att knyta nya kontakter, testa nya cigarrer och lära sig mer om cigarrer. Vid sidan om presentationerna finns det även nattklubb för personer som vill umgås och röka cigarr med nya och gamla bekantskaper. Sällskapet har även anordnas diverse cigarrlotterier, julfester och andra evenemang relaterade till cigarrer genom åren utövar själva festivalen som verkar ha tagit en paus sedan den anordnades på Hotel Pigalle 2015.

En annan relaterad cigarrfestival värd att nämna i sammanhanget är festivalen på kubanska Hotell Havanna i Varberg. När festivalen Fiesta del cigarro ägde rum 2016 utlöstes brandlarmet vilket resulterade i att hela hotellet fick utrymmas mitt i natten. Dagen därpå fortsatte festivalen med inslag som cigarrullning, frågesport och romprovning. Fiesta del cigarro anordnades även 2019 och avrundades den 30 juni med en smoke off där besökarna sa farväl till att kunna avnjuta en cigarr på svenska uteserveringar.